İş dünyasında farklı bir boyuta mı geçeceğiz?
 
Uzmanların bu soruya verdiği cevap; Evet. Tüm dünyada müşteri profili ve taleplerdeki hızlı değişim şirketlerin farklı bir boyuta geçmesini zorunlu hale getiriyor ve yeni boyuta geçiş yapamayan şirketlerin gelecekte varlığını sürdürmesi gittikçe güçleşiyor.
 
Gelecek öngörüsü yapanlar bir süreden beri uyarılarını artırmış durumda. Şirketlerin geleceğine yönelik konular sadece günümüzde değil, geçmişte de her zaman büyük ilgi kaynağı olmuştur. İş dünyasının acımasız rekabeti karşısında ayakta kalmak ve sürdürülebilir bir şirket yapısı oluşturabilmenin reçetesini yazabilmek için binlerce araştırma yapılmış olup, 1980 ve 1990’lı yılların mükemmel şirketlerinden büyük çoğunluğunun bugün hayatta olmamasının dayanağı olarak bu reçeteden yoksun olmaları sunulmuştur. 
 
Geçmişten alınan dersler ve gelecek öngörüleri ile oluşturulan yeni nesil şirket modeli şirketlerimizdeki yeni yapılanmanın temeli olarak görülmektedir. 
 
Yeni nesil şirketin temel yapısındaki özellikler neler olacak? 
 
1)Lider yönetici, lider çalışan
Emeğe dayalı işgücü yerine kendi liderlerini yetiştiren ve aynı zamanda her bireyi neredeyse lider özellikli işgücü profili.
 
2)Rekabetçi, kurumsal ve sürdürülebilir sistemler
Yerel değil, global düşünme tarzı, rekabetçi ve kurumsal sistemlere işlerlik kazandırılmış olunması ve bu sistemlerin gelip geçici değil sürdürülebilir özellikte olması. 
 
3)İnovatif şirket
Hangi iş yapılıyor olursa olsun, şirketin aynı zamanda inovasyon vizyonuna sahip olması.
 
4)Teknolojiyi hem üreten hem kullanabilen,  ar-ge odaklı
Ar-ge; olmazsa olmazlardan birisi. Kendi teknolojisini sürekli geliştiren, bütçesinin belirli bir kısmını araştırma ve geliştirme için harcayan finans modeli
 
5)“Global e-ticaret” odaklılık
Bütün dünyada gün geçtikçe artan e-ticaret uygulamalarının anlaşılması ve uygulanması.
 
6)Yeni kuşakların beklentilerine uygun “daha özgür” şirket ortamı
Yeni çalışan ve müşteri profilini oluşturacak Y ve Z kuşağına uygun insan kaynakları yapılanması. 
 
7)Ortak ticaret kümelerine dahil
Ülkemiz için henüz çok yeni olan ve sürekli teşvik edilen ortak rekabet kümeleri ile global rekabet duvarlarını aşacak bir yapılanma.
 
8)Çevreci.
Giderek artan çevre duyarlılığı yaklaşımını çevre belgesi almaktan öteye taşımak.
 
9)Akıllı şirket
Günlük hayatımızda kullandığımız her araçta olduğu gibi şirketimizde de hakim olacak akıllı elektronik sistemler. 
 
10) “0 hata” kalitesi
Ürün ve hizmet üretiminde sıfır hatayı referans alan kalite sistemi hedefi
 
Kısacası; bilgi ve tecrübeyi, girişimcilik ve kaynakları ile bütünleştiren, gelişime ve değişime açık, dünyayı, teknolojiyi, güncellenen ihtiyaçları izleyen, kurumsal değerlere sahip inovatif ve vizyoner şirket farklı bir boyutta yer alacak yeni nesil şirket örneğidir.
 
Takdir edersiniz ki yukarıda yer alan her bir özellik için sayfalar dolusu makale yazılabilir. Çünkü her biri başlı başına özel projelendirme gerektiren konular. 
 
Şirketinizin yeni nesil formlarına uygunluğu için bir gözden geçirme yapıyor olsanız hangi özelliklerin sizin şirketinizde var olduğunu söyleyebilirsiniz? Hangi maddelerde kuvvetli, hangi maddelerde zayıf durumdasınız?
 
Peki, hangi maddeler için öncelik vererek hızlıca hayata geçirilmesinin şirketinize büyük faydası olacağını düşünürsünüz?
 
Şirketinizde mevcut olduğunu düşündüğünüz özelliklerin dışında kalan maddeler için kendinize bir yol haritası oluşturabilir, doğru bir planlama ile farklı boyutta olan şirketlerin arasına katılabilirsiniz. Her bir özelliğin diğerlerini elde etmek için size gerekli zemini hazırlayacağını ve parçaları birleştirerek doğru resme ulaşacağınızı söyleyebilirim. Farklı boyut farklılaşanlar ve farklılaşarak rekabet edenlerin yeridir. 
 
İsmail Hakkı KAVURMACI