Kız bebeklere pembe, erkek bebeklere mavi kıyafetler giydirilir. Trafik lambaları dünyanın her tarafında aynı renkler ile temsil edilir. Siyasetçi dendiğinde ilk akla gelen lacivert takım elbiseleridir. Resmi araçlar siyah renk ile özdeşleşmişlerdir. İmzalar mavi renkli kalem ile atılır. Taksiler için kullanılan tek renk sarıdır. Raporlarda önemli bölümler kırmızı renk ile vurgulanır.   
Renkler yazılı bir açıklama olmadan da iletişimin ortak dili olarak verdiği algı ve bilinçaltı etkisi ile satış ve pazarlama için de stratejik bir araçtır. Satış önce algıda başlar ve renkler yazılı bilgilerden önce algıyı yönlendirme ve dikkat çekmede önemli bir araçtır. Ürün veya hizmete göre doğru renklerin seçilmesi alıcıda anlık bilinçaltı etki oluşturarak karar vermede kolaylık sağlar. Dolayısı ile ürünlerin özellikleri ve hitap ettiği müşteri kesimine göre kendisinde, ambalajında, kataloglarda, reklamlarda, logoda ve diğer tanıtım araçlarında kullanılan renkler alıcının benzer ürünlerden farklılığı ayırt ederek karar verme sürecini etkiler. 
Ürünler ve renk ilişkisi üzerine yapılan araştırmalarda belirli renklerin zamanla tüketici zihninde yer edindiği belirlenmiştir. Örneğin bir çikolata reklamında yer alan eflatun renkli inek uzun bir çalışma sonrası marka ile ürünü bütünleştirmiş, insanların zihninde inek ile çikolata arasında bir bağ oluşturmuştur. Keza mağazaların indirimlerinde pembe renk, banka reklamlarında mavi ve yeşil renk, fast-food için kırmızı renk, kargo tanıtımlarında ise kırmızı ve turuncu renklerin kullanılması ürün ve hizmetin farklılığını ortaya koymaktadır. Aynı sektörde birbirine rakip firmalar için ise aynı renk ailesinde renk farklılığı “ürünümüz farklıdır”  algısı oluşturmak son derece önemlidir. 
Birkaç rengin bir arada kullanıldığı, yani renkli tanıtımların düz ve siyah-beyaz tanıtımlara göre %50 daha etkili olduğu bir gerçektir. Buna en iyi örnek aynı haber ve özelliklere sahip gazetelerden renkli olanın siyah-beyaz olana göre onlarca kat fazla tiraja sahip olmasıdır. Renkli tanıtımlarda;
•İki veya en fazla üç renk kullanılması,
•Aynı aileden renklerin bir arada kullanılması,
•Zıtlıkların denenmesi
algı etkisini artıran özelliklerdir. Renklerin özelliklerine de genel olarak bakacak olursak;
Kırmızı: İkaz etkisi olan bir renk olarak kırmızı canlandırıcı, coşkulandırıcı bir fonksiyon sahibidir. 
Mavi: Sükûnet, sakinlik ve dinginliğin rengidir. 
Yeşil: Doğanın rengi olan yeşil huzuru, güveni simgelemektedir. 
Beyaz: Masumiyeti, temizlik ve saflığı temsil etmektedir.
Siyah: Güç, hırs, azmi ve ölümü simgelemektedir.
Ürün veya hizmetin öne çıkarılmak istenen özelliği, niteliği her ne ise bağdaşık bir rengin bu ürün veya hizmetin tanıtımında veya ambalajında kullanılması gereken mesajın verilmesini kolaylaştıracaktır. Örneğin, bir bankanın logosunda, reklamlarında yeşili yoğun bir biçimde ön plana çıkarması güven duygusunu vermek istediğini ifade edebilirken, bir ev tekstili markasının tanıtımlarında maviyi tercih etmesi ürünlerinin sakinlik, dinginlik ve huzura katkı sağlayacağı algısını oluşturmak istemesine bağlanabilir. Her marka vermek istediği mesajı planladıktan sonra logosunda, kataloglarında ve reklamlarında bu mesajını kuvvetlendirecek bir rengi kullanmalıdır. 
Örneğin, “Taze, Hızlı, Sağlıklı” şeklinde slogan belirleyen bir markanın bu sloganı ve marka ismini yazarken kullanacağı rengin veya renklerin bu üç kelimelik sloganı destekleyici olması markanın konumlanmasını kolaylaştıracaktır. Renklerin anlamlarının ve algı oluşturmak adına fonksiyonlarının ne olduğunun araştırılması, rakiplerin kullandıkları renklerin analizi, oluşturulmak istenen algının açık ve kesin bir biçimde tespit edilmesi ve bu doğrultuda renk seçimi markanızın satışlarını olumlu yönde etkileyecektir.  
Sevgili okur;
Bu makale ile renklerin gücü hakkında bir farkındalık oluşturmayı hedeflemiştim. Vurgulamaya çalıştığım gibi renklerin dünyası pazarlama ve satış için müthiş etkileyici düzeydedir. Dilerseniz bilgi hazinesini genişletmek için daha detaylı bilgilere erişmenizi öneririm. Sonuç olarak; 
Siz hangi renkleri kullanmaktasınız? 
Bu renk veya renkler sizin söylemek istediklerinizi müşterilerinize iletmekte mi? 
Bu makaleden sonra renklerin gücünü ve pazarlama faaliyetlerinizi gözden geçirmek, markanız için atabileceğiniz önemli bir adım olabilir. 
 
 
İsmail Hakkı Kavurmacı