Apple şimdi ne yapmalı?
Amansız bir rekabet ortamında rakipleri ile arasını açmak çabasında olan Apple son ürünleri olan iphone ve ipad ile inovasyon sınırlarını alt üst etmişti. Her yeni ürünü “bu sefer sürpriz ne olacak” diye merakla beklenen Apple rakipleri ile arasını açmak konusunda artık daha zor bir durumda.
Pazardaki hızlı sıçramalar ile rakiplerini de daha büyük bir yarışa çektiği için mesafe açılmak yerine kısa sürelerde kapanma eğiliminde. Nitekim Apple’ın güçlü rakipleri olan Samsung, Nokia, LG, Microsoft ve Çinli üreticiler hızla kendilerini yeni teknolojilere göre konumlandırmaktalar. İlk çıktığında pazarın tek akıllı telefonu İphone olmasına rağmen aynı özelliklere sahip farklı marka akıllı telefonlar Apple’ ı yakalama çabasında.
Apple’ın bundan sonraki hamlesi bütün dünyada merakla bekleniyor. Hatta bu konuda analistler ve uzmanlar makalelerinde, girişimciler ise sosyal topluluklarda Apple’ ı tekrar sıçratacak fikirlerini ortaya koyuyor. Tüm bu fikirler Apple yöneticileri tarafından dikkatle takip edilerek değerlendiriliyor.
Peki, Apple bundan sonra ne yapmalı?
Apple gerçekten de gelebileceği doruk noktasına geldi ve bundan sonra yine dünyayı şaşırtacak ürünleri ortaya çıkarması mümkün olacak mı?
Apple hisse senetlerine yatırım yapan yatırımcılar desteklerini devam ettirecekler mi?
Yeni çıkan ürünler için geceden mağazanın önünde kuyruğa giren Apple hayranları başka markalara yönelecek mi?
Tüm bu sorular ile artan piyasa baskıları Steve Jobs’ un ölümünden sonra göreve gelen yeni CEO Tim Cook’un da başını ağrıtmakta. Birçok Wall Street uzmanına göre Tim Cook bu görevi taşıyacak yeterlilikte değil ve hızla yolcu edilerek şirketin başına yenilikçi ve cesaretli bir CEO atanmalı.
Apple’ın bundan sonraki hamleleri için yapılan sayısız analize göz atacak olursak birbirinden çok farklı analiz sonuçları olduğunu göreceğiz. İşte bazıları;
- Apple farklı bir kulvar olan akıllı saat iWatch konusunda çalışmalarını hızlandırmalı. 2014 yılı içinde piyasaya çıkması beklenen ve lansmanı sürekli ertelenen iWatch kola takılabilir olma özelliği ile bir saat olmanın ötesinde aynı zamanda akıllı bir bilgisayar özelliğinde.
- Apple efsane bir büyük olarak kalmak istiyorsa muhakkak televizyon işine girmeli.
- Mütevazı reklam anlayışını bırakarak rakipleri ile aynı bütçelere sahip reklam kampanyaları ile adından sürekli söz ettirmeli.
- Telefon ve tablet pazarının önümüzdeki dönemde daralacağı göz önünde tutularak gelişmekte olan ülkelerdeki büyük pazarlara yönelik ucuz ürünler üretilmeli.
Bütün bu tartışmaların yanı sıra Apple’ın piyasalara yansıyan bazı çalışmalarına göz atacak olursak, sesli etiketleme teknolojisi, vücut ritmini ölçen güvenli yaşam teknolojisi ve kavisli cep telefonlarından bahsedebiliriz.
Gelelim bütün bu olup bitenden ne ders çıkaracağımıza;
Bir ülke olsaydı ekonomik büyüklüğü dünyanın birçok ülkesini geride bırakacak ve neredeyse Türkiye ekonomisine yakın olabilecek, 500 milyar doların üzerinde değere sahip bir marka olan Apple yaşamını sürdürmek için bunca yeniliğe ihtiyaç duyuyor.
Apple’ ın olası hamleleri ile ilgili bu kadar spekülatif bir ortam söz konusu. Dünya Apple’ın bundan sonra ne yapacağına ve ne yapması gerektiğine kafa yorarak kendince bir stratejik ders çıkarmaya çalışıyor.
Burada Apple aslında bir temsil olmak üzere, Apple ve benzeri markaları takip ederken kendi markamız/ürünümüz için kafa yormayı ihmal etmemeliyiz.